De dorul autobuzelor noi, RAT face profit să-şi plătească datoriile

 

Sursa : http://www.oltenasul.ro/de-dorul-autobuzelor-noi-rat-face-profit-sa-si-plateasca-datoriile/

Directorul Radu Preda a ieşit ieri iar la raport în faţa presei, prezentând situaţia economică a Regiei Autonome de Transport din subordinea Consiliului Local. Alături de primarul Lia Olguţa Vasilescu, şeful RAT s-a lăudat cu creşterea vânzărilor de bilete şi cu înregistrarea de profit pe primele luni ale anului. Cum regia are însă în spinare şi datorii moştenite de sute de miliarde de lei vechi, bruma de investiţii se realizează din alte surse: autobuzele le cumpără primăria, staţiile de călători le fac sponsorii.

Potrivit situaţiei prezentate de directorul RAT, regia craioveană are de achitat către bugetul de stat 4,3 milioane lei şi către furnizori 4,2 milioane lei, din care o tranşă consistentă o reprezintă contravaloarea combustibilului – nu mai puţin de 2,5 milioane de lei. În plus, în următorii doi ani va avea de achitat alte aproximativ 9 milioane de lei, reprezentând rambursarea creditelor contractate în anii precedenţi. Regia craioveană de transport mai are de astupat o gaură financiară de peste 10 milioane de lei pentru care se judecă însă în continuare cu reprezentanţii ANAF. După ce litigiul a urmat toate gradele de jurisdicţie, RATCraiovaa promovat un recurs în anulare la instanţa supremă, obţinând astfel o perioadă de respiro financiar, având în vedere că termenul de judecată a fost stabilit pentru 2015. “Datoriile foarte mari care au venit din urmă ne împiedică să facem deocamdată performanţă. Considerăm însă ca o performanţă faptul că, după 9 luni trecute din acest an, suntem în situaţia de a avea profit de peste 7 miliarde de lei vechi, în condiţiile în care dotarea regiei nu este la nivelul pretenţiilor noastre. Mulţumesc primăriei pentru sprijinul pe care ni l-a acordat în această perioadă. Cred că suntem pe un trend ascendent: ne-am profesionalizat serviciile, avem un control eficient, un serviciu de distribuţie a biletelor mult mai eficient, avem creşteri în fiecare lună la vânzarea de bilete şi creşteri pe aproape toate componentele activităţii RAT”, a declarat directorul Radu Preda la conferinţa de presă de ieri.

 

Planul multianual al conducerii RAT: „Muncim pentru datorii”

Şeful regiei de transport spune că, în ciuda creşterii înregistrate în activitatea economică a RAT, unitatea nu poate năzui în perioada următoare decât la acoperirea datoriilor acumulate anterior. “La această oră, avem acest profit de peste 7 miliarde de lei vechi, ceea ce înseamnă că am acoperit integral pierderea de anul trecut, care a fost de 3 miliarde de lei vechi şi putem începe să achităm şi pierderile din anii anteriori, care sunt destul de consistente. Numai la nivelul anului 2011 regia a înregistrat pierderi de 60 de miliarde de lei vechi. Urmează o perioadă în care ani de zile o să muncim pentru datorii, dar ne bucurăm că regia progresează şi înregistrează, iată, profit, în condiţiile în care, chiar şi în această perioadă grea, nu am făcut disponibilizări”, a mai spus Preda.

 

Olguţa: „Reluăm licitaţia pentru autobuze. Banii nu se pierd”

Primarul Lia Olguţa Vasilescu a precizat, de altfel, că susţinerea municipalităţii pentru regia din subordinea va continua în perioada următoare, primăria urmând să reia procedura de achiziţie publică pentru cumpărarea de autobuze noi, după ce prima licitaţie – lansată în vara acestui an – a fost anulată. “Licitaţia pentru autobuze a fost anulată. A fost o singură firmă participantă. A venit cu un preţ mai mare decât valoarea stabilită de noi. Nu cu mult, ce-i drept, cu patru la sută, dar în acel moment oferta a devenit neconformă. Vom continua cu licitaţia, banii nu se pierd şi ne aşteptăm ca cel mai probabil în luna februarie a anului vitor să ne vină primele autobuze. Din păcate, nu s-a putut ca această licitaţie să fie valabilă şi să avem auutobuzele până la sfârşitul anului 2013, însă fără discuţie că vom continua demersurile pentru achiziţia de autobuze, mai ales că banii îi avem”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu.

 

Preda: „Lăsaţi sponsorii să vină la mine”

În lipsa unui buget propriu consistent de investiţii, RATCraiovaa apelat la sponsori pentru modernizarea staţiilor de călători de pe raza municipiului reşedinţă de judeţ. Primele cinci asemenea facilităţi au fost deja realizate în Craiova, în Craioviţa  Nouă, 1 Mai, în Lăpuş-Argeş şi în zona Gării, iar şeful RAT spune că orice firmă din oraş sau de aiurea e liberă să-şi pună numele pe staţiile de călători ale regiei, atâta vreme cât le realizează din banii proprii şi după proiectul tip agreat de regie. “Am amplasat deja staţii noi de călători în cinci locaţii. Sunt făcute de sponsori şi arată foarte bine, aşa cum ne-am dori să arate la un moment dat toate staţiile de călători dinCraiova. Chiar vreau să fac pe această cale un apel şi să lansez o invitaţie către societăţile comerciale din oraş care vor să ne ajute cu acest aspect şi să realizeze asemenea staţii de călători. Avem toată deschiderea, orice firmă e binevenită atâta timp cât respectă proiectul tip realizat de noi şi, în compensaţie, are la dispoziţie spaţiu de reclamă gratuit în staţia respectivă timp de trei ani de zile”, a spus Radu Preda.